Thursday, July 8, 2010

Кристијано Роналдо


Кристијано Роналдо дос Сантос Авеиро (порт. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro; рођен 5. фебруара 1985. у Фуншалу), познатији као Кристијано Роналдо је португалски фудбалер, који тренутно игра за Реал Мадрид у Шпанији.
Рођен је на португалском острву Мадеира. Одрастао је са мајком Маријом Долорес дос Сантос Авеиро (порт. Maria Dolores dos Santos Aveiro), оцем Жозеом Динисом Авеиром (порт. José Dinis Aveiro, 1954–2005), који је умро док је Роналдо имао меч против Русије са репрезентацијом Португала, старијим братом Хугом(1975) и две сестре, Елмом и Лилианом Катиом. Његово име, Роналдо, јако је ретко у Португалу, а добио га је по америчком председнику Роналду Регану, који је имаче био и омиљени глумац Роналдовог оца.
Почео је да игра фудбал већ са три године, а када је са шест година кренуо у школу његова страст према спорту била је очигледна. Када је био дечак, омиљени тим му је био Бенфика иако је касније играо за ривалски клуб Спортинг. Као осмогодишњак је играо у аматерском клубу Андориња (порт. Andorinha), где је његов отац био тренер. Када је имао само десет година његова репутација у Португалу је расла. И Маритимо (порт. C.S. Marítimo) и Национал (порт. C.D. Nacional), два највећа тима на Мадеири, били су заинтересовани за њега. Већи тим, Маритимо, пропустио је најзначајнији састанак и Роналдо је отишао у Национал. Када је са Националом освојио титулу, Роналдо је отишао на три дана пробе у Спортинг (порт. Sporting), за који је и касније потписао.
26. јуна 2009. Реал Мадрид је потврдио да ће се Роналдо придружити клубу 1. јула 2009, након прихватања услова и потписивања шестогодишњег уговора.[2] Верује се да је његов уговор вредан 13 милиона евра по сезони.[3] Представљен је штампи 6. јула[4], где му је уручен дрес са бројем 9.[5] Дрес му је представљен од стране Алфреда ди Стефана.[6] Дочекан је на стадиону Сантијаго Бернабеу од стране 80 000 навијача, надмашивши рекорд Дијега Марадоне од 75 000 навијача, када је представљен након трансфера из Барселоне у Наполи 1984.[7]

No comments:

Post a Comment