Thursday, July 8, 2010

Роналдињо


Роналдо де Асис Мореира (рођен 21. март, 1980 у Порто Алегреу, Бразил), познатији као Роналдињо или Роналдињо Гаучо, је бразилски фудбалер који тренутно игра за италијански ФК Милан и за фудбалску репрезентацију Бразила.
Играо је за ФК Пари Сен Жермен и ФК Барселону, са којом је освојио прву титулу Лиге шампиона (2006). Добио је шпанско држављанство јануара 2007.
Роналдо де Асис Мореира је рођен у Рио Грандеу до Сул, главном граду Порто Алегре. Његова мајка, Мигуелина, је бивша продавачица, по струци медицинска сестра.
Његов отац, Жоао, је био радник бродоградилишта и фудбалер у локалном клубу Еспорте клуб Крузеиро (не треба помешати са ФК Крузеиро), и претрпео је фаталан срчани напад када је Роналдо имао осам година. Након што је Роналдов старији брат Роберто потписао уговор са Гремио, породица се преселила у нову кућу у богатијем крају Порто Алегреа, коју је Роберто добио од Гремија да би остао у клубу. Робертову каријеру окончала је повреда.
Роналдова је фудбалска вештина почела цветати у раној доби, а надимак Роналдињо је добио јер је често био најмлађи и најмањи играч у клубу младих утакмице. Он је развио интерес за мали фудбал и фудбал на плажи, који се касније проширио на фудбал, а први сусрет са медијима имао је као тринаестогодишњак, када је погодио свих 23 голова за победу 23-0 против локалног тима. Роналдињо је идентификован као велика будућа звезда на светском првенству у фудбалу за играче до 17 година 1997. годинеу Египту, у којем је постигао два гола, оба из једанаестерца.
Данас је Роберто Роналдињов менаџер, док његова сестра, Деиси, ради као његов представник за медије. Роналдињо је постао отац по први пут 25. фебруара 2005, са бразилском плесачицом Јанаином Мендес. Њихов син назван је Жоао по Роналдињовом оцу.
Роналдињо је каријеру почео у омладинском тиму Гремија под тренером Челсо Ротом. Деби у међународним утакмицама је имао 1998. на Копа Либертадорес. ФК Арсенал је 2001. изразио интерес за потписивање уговора са Роналдињом, али је уговор пропао јер Роналдињо није имао довољно међународних утакмица за добијање радне дозволе. Роналдињо је напослетку потписао петогодишњи уговор са Пари Сен Жерменом.
Током сезоне 2001/02, ПСЖ менаџер Луис Фернандез тврдио је да је Роналдињо био више фокусиран на париски ноћни живот него фудбал, и жалио се да се Роналдињови одмори у Бразилу никада не завршавају у заказано време. Мање од две године од потписивања уговора са ПСЖ-ом, 2003, Роналдињо јасно саопштава да жели да напусти клуб који није успео да се квалификује за европска такмичења.

No comments:

Post a Comment